srijeda, 2. veljače 2011.

Izvješće sa stučnog seminara o speleološkom katastru


Stručni seminar o speleološkom katastru s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Perušiću od 29.-30. siječnja 2011. Domaćin je bio Pećinski park "Grabovača". Seminaru je prisustvovalo 128 sudionika iz speleoloških i drugih organizacija, a više desetaka autora predstavilo je svoj rad (29 predavanja i 7 posterskih priopćenja). Održan je okrugli stol na temu buduće speleološke baze podataka "CRO Speleo" uz sudjelovanje speleologa i stručnjaka iz relevantnih državnih ustanova.
Na pedavanjima dan je pregled opsežnih speleoloških istraživanja u Hrvatskoj, koja su rezultirala izradom baza podataka speleoloških objekata u suradnji s javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim područjima. Detaljno su razmatrani stručni i tehnički aspekti prikupljanja podataka i izrade speleološke baze podataka.
Predstavljeno je i stanje speleoloških katastara ili baza podataka u susjednim zemljama (Slovenije, BiH te Srbije), od čega treba istaknuti predstavljeni primjer iz prakse koji funkcionira - speleološki katastar Slovenije (Kataster jam) kojeg vode Jamarska zveza Slovenije (speleolozi) i Inštitut za raziskovanje krasa Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU (država).


Na skupu je naglašeno da je pred speleolozima opsežan posao, jer preko 9000 špilja i jama u Hrvatskoj ima različitu razinu istraženosti, stare podatke treba provjeriti na terenu, a na nekim područjima istraživanja još nisu ni započela. U većinu špilja i jama mogu ući samo speleolozi, odnosno veći timovi speleologa u slučaju dubokih i kompleksnih objekata. Stoga su speleolozi glavni izvor novih podataka o špiljama i jamama.

Priredio: Krešimir Prskalo
 

Nema komentara:

Objavi komentar